Hieronder vindt u alle sculpturen van de Franse kunstenaar Léon Indenbaum (1890-1981) die wij te koop aanbieden. We zijn blij dat we hem als galerie mogen vertegenwoordigen in samenwerking met zijn familie.
Léon Indenbaum is één van de kunstenaars van de École de Paris, École de Paris staat niet voor één bepaalde kunststroming maar is eerder een aanduiding voor een grote groep kunstenaars die begin 20e eeuw in Parijs gingen wonen en werken. Parijs was in die tijd de hoofdstad van de kunst, zeker ook voor de vernieuwing in de kunst, denk aan Picasso, Matisse en vele anderen. Deze groep kunstenaars kwamen vaak uit het Russisch keizerrijk en uit Oost-Europa. Velen van hen waren Joods, vaak was het voor die kunstenaars ook een manier om aan vervolging te ontkomen en in vrijheid hun kunst te kunnen creeëren. Vaak was hun kunst vernieuwend.
Léon Indenbaum was één van hen, een zeer getalenteerd beeldhouwer die in 1911 aankwam in Parijs vanuit Wit-Rusland. Hij en zijn vrienden zoals Amadeo Modigliani, Chaim Soutine, Chana Orloff, Ossip Zadkin en Moïse Kisling, om er maar een paar te noemen, waren succesvol. Toch is de naam Indenbaum niet bekend bij het grote publiek, hij was eenzelvig, tekende niet bij de grote galerieën en hij was wars van publiciteit.
De kenners kennen zijn naam, de musea hebben sculpturen van hem in hun collectie, maar het weinige dat nog over is van zijn werk is niet vaak te zien of te koop voor het grote publiek. Soms wordt er een werk van hem bij Christie’s, Sotheby’s of MacDougall geveild.

Zijn familie wil niet dat zijn kunst vergeten wordt. Ze willen hun grootvader een podium geven, daarom hebben ze ons gevraagd of wij de sculpturen van Léon Indenbaum willen vertegenwoordigen.
Veel van Indenbaum’s werk is verloren gegaan tijdens WO II. Daarnaast was Indenbaum niet rijk, hij werkte veel met gips, klei of hout. Daarom heeft de familie besloten een deel van zijn werk, dat in hun bezit is, te laten gieten in brons, in een beperkte oplage van maximaal 12 exemplaren met een geregistreerd certificaat. Postume bronzen, maar wel een éénmalige editie, veel van dit werk is nooit eerder gegoten. Het zijn maar enkele sculpturen, dus behoorlijk exclusief, zoals altijd het geval is geweest met het werk van Léon Indenbaum.

Wilt u meer lezen:
Een complete biografie staat bij de beschrijving van elk werk in de collectie die hieronder te zien is.
Daarnaast kunt u verderop ook nog een artikel over Léon Indenbaum lezen.
Ook in het aankomende septembernummer van Collect Magazine is er een artikel over Léon Indenbaum.