Over dit stuk

Zeer sierlijke danseres, een ontwerp van Karl Hagenauer (Oostenrijk, 1898-1956), vervaardigd voor de Wiener Werkstaat Hagenauer, een bedrijf dat hij samen met zijn broer leidde. Deze danseres is moeilijk exact te dateren maar ze is gemaakt in de periode 1930-1950.

De beide broers waren zeer vooruitstrevend in hun ontwerpen en echte voorlopers van het Modernisme.
De danseres is gemaakt van vernikkeld messing of metaal, volgens de boeken is het messing.

Haar conditie is niet helemaal perfect, haar been heeft een klein scheurtje.

Deze danseres is niet gesigneerd, ik heb een ander exemplaar gezien dat wel gesigneerd is. Misschien dat er destijds door de minieme mankementjes voor gekozen is dit exemplaar niet te signeren.

Biografie:
Karl Hagenauer (Oostenrijk, 1898-1956), was een invloedrijke designer in the Art Déco stijl. He studeerde aan de Weense Academie voor toegepaste kunst bij Josef Hoffmann en Oskar Strnad en was als ontwerper verbonden aan de Wiener Werkstätte. Na de oorlog studeerde hij af als architect. Hij ging werken voor het familiebedrijf in 1919 en nam al gauw de leiding op zich. Hij stileerde dierfiguren en andere figuurtjes, vaak handgemaakt uit brons of messing.

Ze werden al snel heel populair, In Europa maar ook in de V.S. waren ze zeer geliefd. Sommigen waren bedoeld als toegepaste kunst, zoals spiegels, bureau asscecoires of kaarsenstandaards, terwijl andere weer puur decoratief bedoeld waren. Zeer bekend is zijn gestileerde weergave van Josephine Baker. Hagenauers werk werd gepresenteerd op de beroemde Wereldtentoonstelling van 1925 in Parijs. Hij won daar een bronzen en een zilveren medaille. In 1927 ontwierp hij het inmiddels beroemde beeldmerk "wHw".Conditie

Zie tekst beschrijving.


Materiaal:
Metaal

Afmetingen:
Hoogte: 22 cm (8,66")

Gewicht:
385 gram (13,58oz)

Periode:
1930-1950

Herkomst:
Vienna, Austria

Kunstenaar / atelier:
Karl Hagenauer (Att), Wiener Werkstätte Hagenauer