Over dit stuk

Zeldzame vaas van de Franse kunstenaar François Eugène Rousseau (Paris, 1827-1891) en zijn assistent Ernest-Baptiste Leveille (1841-1913).

De vaas heeft een zeer verfijnde decoratie geïnspireerd op de Japanse kunst, een bloesemtak van de kweepeer met een vlinder.
De tak zelf is in intaglio gesneden de bloesem en de vlinder zijn gegraveerd en deels ingekleurd.
De vaas is ovaal van vorm en van licht getint glas in de vorm geblazen en dubbellaags, aan de bovenrand is er een applicatie van blauw glas warm op de vaas aangebracht waardoor de rand een druipeffect heeft.
De kwaliteit van de vaas is bijzonder hoog. Rousseau was al vanaf het midden van de 19e eeuw zeer geïnspireerd door de Japanse kunst die, door openstelling van Japan voor buitenlanders in 1858, net zijn intrede deed in Frankrijk.

Deze vaas is ook tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs, daar heeft het Victoria & Albert Museum dezelfde vaas aangekocht, alleen het decor, met zeewier en vissen, verschilt met deze vaas.

De vaas is aan de onderzijde gesigneerd met "E. Rousseau Paris" met daar doorheen gekruist de grote "L" van Ernest-Baptiste Leveille.

Biografie:
François Eugène Rousseau (Parijs, 1827-1891), zijn vader had een winkel in porselein en keramiek aan de Rue Coqulliere in Parijs. Rousseau werkte bij zijn vader in de winkel werken en werkte daarnaast ook bij de Manufacture de Sèvres, waar hij samenwerkte met meerde kunstenaars. In 1850 nam hij de zaak over van zijn vader en bleef daarnaast verbonden aan de Manufacture de Sèvres.
De introductie van de Japanse kunst na de openstelling van Japan voor het buitenland, had zijn grote interesse. Hij verdiepte zich er meer in en besloot tot het ontwerpen van een Japans eetservies met decoraties van de schilder/etser Felix Bracquemond (1833-1914).
Het servies werd ook tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1867, waar zijn servies een groot succes was.

In diezelfde tijd zet hij ook een atelier op waar hij gaat experimenteren met glas en glasdecoratie. Technisch was hij behoorlijk onwetend en hij laat zijn glas maken door de broers Adrien en Léon Appert in Clichy, zij hebben ook deze vaas gemaakt. Rousseau heeft veel ideeën voor bijzondere ontwerpen en decoraties. De broers voeren het graag uit, de decoraties verzorgt Rousseau zelf, al heeft hij wel een assistent, Eugène Michel die vooral de gravures en intaglio's doet.
Rousseau was inventief en origineel in zijn ontwerpen. Vaak waren zijn ontwerpen gebaseerd op zijn interesse voor de natuur en Japan. Soms waren de vormen van zijn vazen heel strak maar werden er wel applicaties op aangebracht, soms ook juist helemaal vrij van vorm en asymmetrisch. Hij was één van de eerste Franse kunstenaars die experimenteerde met omhuld (cased), dubbellaags glas. Hij maakte ook gecraqueleerd glas dat hij in diverse kleuren vulde en omhulde met helder, vaak gekleurd glas, waardoor er bijzondere effecten ontstonden. Soms leek zijn glas van edelsteen gemaakt te zijn. Maar ook maakte hij dubbellaags rokerig of helder glazen vazen met een gegraveerd decor of met diep gesneden decoraties (intaglio techniek) die soms ingekleurd werden of geëmailleerd, vaak versierd met applicaties zoals bovenstaande vaas met een blauw druipeffect, oren en of maskers in reliëf.

Zijn vazen werden eigenlijk alleen voor speciale tentoonstellingen uitgevoerd, zo verkocht hij in 1869 twee beschilderde vazen aan het Albert & Victoria Museum. Ook krijgt hij veel positieve reacties op de Exposition de l'Union Centrale des Beaux-Arts appliqués à l'Industrie in 1874. In 1878 koopt het Victoria & Albert Museum ook deze vaas op de Wereldtentoonstelling in Parijs, de vaas had wel een ander decoratie.

In die periode wordt ook Ernest-Baptiste Leveille zijn assistent en komt ook de glassnijder Alphonse-Georges Reyen bij hem werken. In 1885 verkoopt hij zijn zaak aan Ernest Baptiste Leveille, die de ontwerpen van zijn leermeester en vriend nog tot 1890 blijft maken. De vazen worden van 1885-1890 dan ook gesigneerd met "E. Leveille en E. Rousseau. Daarna gaat Leveille steeds meer zijn eigen weg.

In 1891 overlijdt François Eugène Rousseau.
Rousseau wordt samen met Emile Gallé gezien als de voorloper van de moderne glaskunst.

Rousseau's vazen zijn zeer zeldzaam en werden maar in kleine hoeveelheden geproduceerd voor de grote tentoonstellingen, vooral die in Parijs. Ze werden vaak aangekocht door de diverse musea voor hun permanente collecties.

Literatuur:
- Philippe Olland; 'Dictionnaire des Maîtres Verriers de l'Art Nouveau á l'Art Déco Marques & signatures, pagina 269-272, Éditions Faton 2016.
- Victor Arwas, 'Glass, Art Nouveau to Art Deco', pagina 267-269.. Academy Editions London 1987.


Conditie

De kleuring van de decoratie is wat sleets door leeftijd en gebruik.


Materiaal:
Glas

Afmetingen:
Hoogte: 16,5 cm (6,5")

Periode:
1878-1880

Herkomst:
Frankrijk

Kunstenaar / atelier:
François-Eugène Rousseau (1827-1891) & Ernest Baptiste Leveille (1841-1913),