Over dit stuk

Prachtige potloodtekening van Jan en Joël Martel, deze tekening is een uitgewerkt ontwerp voor één van de reliëfs voor het monument voor Claude Debussy. In de periode 1919-1932 hebben de broers in samenwerking met de architect Jean Burkhalter (tevens zwager van Joël) gewerkt aan dit monument.

Oorspronkelijk zou het geplaatst worden in Saint-Germain, maar uiteindelijk is het geplaatst langs Boulevard Lannes in Parijs (1932). Het is daar nog steeds te bewonderen. Hun monument kreeg veel kritiek vanwege de moderne, volgens sommigen, radicale ontwerpen. In 1923 toonden ze al een kleinere versie op de Salon d'Automne.

De serie reliëfs, waar deze tekening een ontwerp voor is, waren gebaseerd op de muziek van Debussy, vooral het werk "Le Martyre de Saint-Sèbastien". De mannelijke figuur die in bijna alle tekeningen en reliëfs terugkomt zijn gebaseerd op de danser/filosoof François Malkovsky en de danser/fotograaf Jean Borlin.

Het is getekend op papier. De tekening is erg mooi en gedetailleerd uitgewerkt met een prachtige stilering. Deze tekening is waarschijnlijk gemaakt in de periode 1928-1932, te zien aan de lichte schaduwpartij en de sterke stilering.

Het werk is niet met potlood gesigneerd maar heeft een slecht leesbaar atelier stempel "Atelier Martel'.

Biografie:
Jan en Joël Martel (Nantes,1896-Paris,1966) waren tweelingbroers en beeldhouwers. Ze leefden en werkten in Parijs, nadat ze de École Nationale des Arts Décoratifs in Parijs hadden afgerond. Ze waren zeer vooruitstrevend en geïnteresseerd in de moderne ontwikkelingen van hun tijd, zoals snelheid, auto's en andere manieren van transport.

Hun werk bestond uit ornamentele sculpturen, beelden, monumenten, affiches en fonteinen. Ze hebben ook interieur ontwerpen gemaakt voor villa's in de jaren 20, zo werkten ze ook samen met Robert Mallet-Stevens en hebben diverse dierfiguren ontworpen voor Villa Cavrois. Ze werkten in de karakteristieke stijl van de Art Deco en het Kubisme.

Wat hun werk karakteriseert is dat ze uitgaan van een naturalistische weergave, maar gebruik maken van kubistische elementen en de stilering van de Art Deco, later wordt hun werk ook ronder, haast vloeibaar, en is hun werk duidelijk modernistisch.

Ze maakten gebruik van veel verschillende materialen. De vrouw, dans en muziek waren veel voorkomende thema's, maar ze hebben ook prachtige dierfiguren gemaakt.

De beide broers deelden hun atelier en werkten vaak gezamenlijk aan hun kunstwerken, ze deelden ook dezelfde signatuur. Hun prachtige atelier was volledig ontworpen door Robert Mallet-Stevens. Het was ook de plaats waar de l'Union des Artistes Modernes' (UAM) in 1929 werd opgericht.

Gedurende de periode tussen WOI en WOII , deden ze mee aan alle grote Salons en de Wereldtentoonstellingen van 1925 en 1937. Ze baarden veel opzien met hun grote kubistische bomen, gemaakt van beton, op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industrielles Modernes' in 1925. Ze exposeerden ook op de diverse Salons, zoals de Salon des Indépendants, Salon d’Automne en Salon des Tuileries.

Na hun hele leven samen te hebben gedeeld, stierven de broers slechts enkele maanden na elkaar in 1966.

Momenteel is hun werk zeer gezocht, hun werk maakt uit van diverse openbare en particuliere collecties wereldwijd, zoals Musée d'Arts Décoratifs (MAD) Paris, MOMA , Museum of Modern Art, New York en anderen.

Literatuur:
- Duncan, Alastair; "Art deco Complete - The Definitive Guide to the Decorative Arts of the 1920's & 30's", Thames & Hudson, 2009. Pagina 118.
- Biography: Joël et Jan Martel, sculpteurs, 1896-1966. Paris, Gallimard/Electa, 1996.
- Catalogus; 'L'ensemble de dessins des frères Martel" - Mathieu Néouze, 2016. p. 24 -25.


Conditie

Goed, klein vouwlijntje aan de linkerzijde, het werk is zorgvuldig nagekeken en ingelijst door een papier restaurator.


Materiaal:
Potlood op papier

Afmetingen:
Tekening:
Lengte: 14,5 cm (5,71")
Breedte: 9 cm (3,54")
Lijst:
Lengte: 34 cm (13,39")
Breedte: 28 cm (11,02")

Jaar:
1928-1932

Periode:
1928-1932

Herkomst:
Frankrijk

Kunstenaar / atelier:
Jan & Joël Martel,