Prachtig intiem inkijkje, deze sfeervolle aquarel van een jonge vrouw in haar interieur. Ze zit aan een tafel bij het raam en is waarschijnlijk iets aan het naaien. De aquarel is opgezet op lichtbruin papier, waarop slechts enkele kleuren zijn gebruikt. Het diepe roodbruin van haar haar keert mooi, zij het vervaagd, terug in haar trui, haar lippen en natuurlijk het papier. De vergrijsde bruintonen van het behang en de regen buiten, gecombineerd met het groen van het raamkozijn, zijn de enige andere kleuren. De sterke lijnen en arcering van de zwarte inkt maken het geheel af. Deze techniek is zeer typerend voor de bekende Franse symbolistische schilder Gustave Adolphe Mossa. Het werk is geschilderd tussen 1900 en 1910, een periode waarin hij deze manier van signeren gebruikte.
Dit was een interessante periode voor Mossa. Nadat hij tijdens zijn bezoek aan de Wereldtentoonstelling van 1900 in aanraking kwam met het Symbolisme en diep onder de indruk was van de Franse schilder Gustave Moreau, schilderde hij tussen 1900 en 1911 uitsluitend in deze symbolistische stijl. Dit vormde het hoogtepunt van zijn oeuvre als schilder. Hij maakte in die tijd uitgesproken werken die tegenwoordig in alle grote musea te zien zijn. Voor meer informatie, zie de onderstaande biografie.
Het werk is gesigneerd midden onderin met 'Gustav Adolf Mossa, Pinxit'. (Pinxit is Latijn voor 'schilderde het').
Biografie:
Gustave Adolphe Mossa (hijzelf signeerde ook als Gustav Adolf Mossa), werd geboren in Nice op 28 januari 1883 en overleed op 25 mei 1971. Hij was een Franse illustrator, toneelschrijver, essayist en symbolistisch schilder. Zijn moeder was Italiaans en zijn vader, die ook schilderde, was museumdirecteur van het Museum des Beaux Arts in Nice. Mossa volgde in 1927 zijn vader op als museumdirecteur van hetzelfde museum. Naast de opleiding die hij van zijn vader kreeg, studeerde hij tot 1900 aan de École des Arts Décoratifs in Nice.
In 1900 bezocht hij de beroemde Wereldtentoonstelling in Parijs, waar hij diep onder de indruk raakte van de symbolistische beweging, met name van schilder Gustave Moreau en schrijvers zoals Charles Baudelaire en Stéphane Mallarmé. Samen met zijn vader werkte hij in 1902 aan het carnaval van Nice, waarvoor hij talloze posters, kostuums en zelfs een opera ontwierp. Hij maakte illustraties bij het werk van Robert Schumann, maar het belangrijkste waren zijn schilderijen van vrouwen. In zijn ogen verbeeldden deze vrouwen het decadente en verdorven tijdperk sinds de eeuwwisseling. Hij schilderde femmes fatales, lesbiennes, Bijbelse vrouwen zoals Salomé, Delilah en Judith, en mythologische wezens zoals harpijen. Deze lange, slanke, elegante wezens leken altijd enigszins verdorven als je beter keek.
In 1911, na een bezoek aan Brugge, ontdekte Mossa de Vlaamse Primitieven en keerde het Symbolisme de rug toe. Hij wilde niet dat de schilderijen uit zijn symbolistische periode werden geëxposeerd en verbood ze te tonen. Pas na zijn dood in 1971 werden ze weer voor het publiek zichtbaar.
Ondertussen bleef Mossa actief. Na de dood van zijn vader in 1927, nam hij het curatorschap van het museum in Nice over. Er was enige kritiek omdat hij zijn eigen werk ruim vertegenwoordigde in de collectie van het museum (veel landschappen). Naast zijn werk als curator schreef hij diverse opera's en toneelstukken en zette zich in voor het herleven van het plaatselijke dialect. Daarnaast maakte hij veel landschappen van Nice en de omgeving.
Literatuur:
- Sylvie Lafon & Anne-Marie Clais, 'Gustav Adolf Mossa : La scène symboliste', Nice, Z éditions, 1993.
- Jean Roger Soubiran, 'Gustav Adolf Mossa', Ediriviera & Alligator, 1985
- Collectif Association Symbolique Mossa, 'Gustav-Adolf Mossa; Catalogue raisonné des oeuvres symbolistes', Voorwoord van Jean Roger Soubiran, Paris, Somogy Éditions d'Art, 2010
Belangrijke musea:
- Musée d'Orsay, Paris
- Musée des Beaux-Arts Nice
- Koninklijk Museum van de schone Kunsten van België, Brussel
Algemeen in zeer goede conditie, klein vouwtje aan de linkerbenedenhoek en klein vlekje links boven, tegen het passe-partout aan.
Materiaal:
Watercolour, ink on paper
Afmetingen:
aquarel:
Lengte: 13,8 cm
(5,43")
Breedte: 9 cm
(3,54")
Ingelijst:
Lengte: 43,5 cm
(17,13")
Breedte: 33,5 cm
(13,19")
Periode:
1900-1910
Herkomst:
Frankrijk
Kunstenaar / atelier:
Gustave Adolphe Mossa,