Over dit stuk


Originele handgevormd leeuwenkopje, een origineel stuk op basis van rode klei door Richard Fath zelf gevormd in 1952. Later is hier ook een brons van gegoten. Het heeft een mooie en levendige expressie.

Het is gesigneerd aan de achterzijde met Fath, 1952. Het kopje staat op een sokkeltje van keramiek.

Biografie:
Richard Fath, Paris 1900-1952, volgde de l'École Nationale des Beaux-Arts in Parijs (1924) en was leerling van Falguière, Mercié en Boucher. Op het atelier van Jean Boucher, waar hij goed contact mee had, leerde hij ook Belmondo, Jouchère en Sandoz goed kennen.

In 1925 nam hij voor het eerst deel aan de Salon des Artistes Français en exposeerde ook op de Exposition Internationale des Arts et Décoratifs in Parijs, waar hij zelfs een eervolle vermelding ontving.

In 1927-1928, Lidmaatschap Salon des Artistes Indépendant.

Tegen die tijd richt hij zich volledig op de dierensculpturen (Animalier), vooral honden waren voor hem speciaal, hij was ook lid van nationale en internationale hondenorganisaties en reisde daarvoor veel in Europa, Engeland, de Verenigde Staten en Canada. Hij heeft meer dan 70 honden geportretteerd.

Zijn bronzen werden gegoten en geëditeerd door o.a. Valsuani, Etling, Lehmann en Susse Frères.

Tijdens WO II werd hij gemobiliseerd en ontving het "Croix de Guèrre". Na de oorlog trok hij zich terug, reisde niet meer en werkte alleen nog met gips en terracotta. Hij portretteerde al zijn dieren in hun natuurlijke doen en laten, vaak prachtige bezielde portretten van de dieren waar hij zo van hield. Hij stierf in 1952, slechts 52 jaar oud.

Zijn werk is in meerdere museumcollecties te zien.


Provenance:
- Familie van Richard Fath.

Literatuur:
Jean-Charles Hachet, Dictionnaire illustré des Sculpteurs & Fondeurs de l'Antiquité á nos jours" Volume I&II., Argus Valentines, gelimiteerde editie 2005. Volume I: pagina 320-321, Volume II: afbeelding op pagina 716

Thierry Roche; 'Dictionnaire biographique des sculpteurs des années 1920-30', Éditon Beau-Fixe, 2007. Pagina 166.Conditie

Lijntje bij het oor.


Materiaal:
terracotta

Afmetingen:
Breedte: 5 cm (1,97")
Hoogte: 10,3 cm (4,06")
Diepte: 8 cm (3,15")

Gewicht:
320 gram (11,29oz)

Jaar:
1952

Herkomst:
Frankrijk

Kunstenaar / atelier:
Richard Fath,