Over dit stuk

Prachtige vaas met koikarpers, de vaas heet 'Formose', René Lalique ontwierp deze vaas in 1924 voor de Exposition Internationale des Arts Décoratifs, die in 1925 in Parijs plaatsvond, het was dezelfde beroemde wereldtentoonstelling waar de term Art Deco is ontstaan.

Deze vaas is in de mal geblazen en vervolgens met de hand afgewerkt. Het glas is gepatineerd met een blauwe poederpatina.

Deze vaas is slechts een korte tijd geproduceerd omdat Lalique begin jaren '30 besloot om deze vaas, samen met andere vazen, uit de collectie te halen als bezuiniging vanwege de depressie. Deze vazen waren arbeidsintensief om te produceren, ze werden nog steeds geblazen in de mal, in plaats van geperst, en de afwerking gebeurde nog met de hand. De vaas was daarna alleen uit voorraad leverbaar totdat de vaas uitverkocht was.

De vaas is 18 cm hoog en aan de onderzijde twee maal gesigneerd met 'R. Lalique'.

Biografie:
René Lalique was al op 16 jarige leeftijd actief als leerling juwelier. Na ook nog 2 jaar in Engeland in de leer geweest te zijn, begon hij voor zichzelf te werken als juwelenontwerper in 1880.

Hij had al gauw veel succes, vooral nadat hij had deelgenomen aan de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Hierna was zijn naam definitief gevestigd.

Vanaf 1890 was hij ook erg geïnteresseerd in glas. Hij paste dit in eenvoudige motieven toe aan zijn ontwerpen. Al gauw breidde hij zijn werkplaats uit met de juiste gereedschap en apparatuur, waarna ook zijn kennis toenam, vooral op het gebied van kleuringen en mallen.

In 1905 kreeg hij orders van François Coty voor het ontwerpen van diverse parfumflessen,hij experimenteerde met nieuwe stijlen en technieken. In die tijd begon hij ook met mallen en geperst glas te werken.

In 1912 startte hij zijn 2e carrière als meester-glasblazer. Hij heeft ooit gezegd dat hij iets zo bijzonders wilde creëren dat nog niet eerder te zien geweest is. Hetgeen hem zeker gelukt is. Met zijn glazen uitnodiging (dec. 1912), een plaquette van donkergroen glas met een grijswitte patina, met aan de ene zijde een maretak en aan de andere zijde een uitnodiging voor zijn expositie op de 24 Place Vendôme in Parijs, wist hij zich op een unieke manier te presenteren als glaskunstenaar.

Hierna maakte hij behalve kleine glasobjecten als juwelen en parfumflesjes ook grotere werken als vazen, lampen, serviezen, klokken, car mascottes, maar ook architecturale toepassingen van glas zoals deurgrepen, wandpanelen etc.

Hij behoort nu tot een van de grootste glaskunstenaars ter wereld en zijn werk is in diverse musea wereldwijd te bewonderen, er zijn ook meerdere musea die alleen gewijd zijn aan René Lalique, zoals het Lalique museum in Doesburg.

Literatuur:
- Félix Marcilhac, ‘R. Lalique, Catalogue raisonné de l’oeuvre de verre’, Les Éditions de l’Amateur, Paris 2011, p. 425.
- Christopher Vane Percy; 'The glass of Lalique, a collectors guide', Studio Vista, Cassell & Collier Macmillan Publishers Ltd, London, 1977. P24.
- Philippe Olland; 'Dictionnaire des Maîtres Verriers de l'Art Nouveau á l'Art Déco, Marques & signatures'. Éditions Faton 2016. P. 192-199.
- Victor Arwas, 'Glass, Art Nouveau to Art Deco'. Academy Editions London 1987.


Conditie

Goed, klein gepolijst randje aan de voet.


Materiaal:
Glas

Afmetingen:
Hoogte: 18 cm (7,09")

Periode:
Design 1924

Herkomst:
Frankrijk

Kunstenaar / atelier:
René Lalique,