Over dit stuk

Expressieve bronzen giraf van de Zwitserse kunstenaar Raoh Schorr (1901-1991). Hij heeft de giraf prachtig weergegeven, de manier waarop de giraf staat met zijn lange hals gedraaid. De uitdrukking is ook zo aansprekend, het maakt dat je moet glimlachen. Het is een giraf met karakter, iets dat elke animalist, zoals Raoh Schorr, nastreeft als hij een dier creëert. Het dier moet als het ware leven.

De kleur van het patina is zeer kenmerkend voor de Art Deco periode.
Na zijn opleiding aan de Hoffmannschule in München, woonde Raoh Schorr vanaf 1924 tot 1935 in Parijs waar hij studeerde aan de Académie de la Grande Chaumière.
In die jaren heeft hij een hele serie dieren gemaakt, geïnspireerd op zijn vele bezoeken aan de Parijse dierentuin, de Jardin des Plantes.

De Tate Gallery heeft een Bengaalse tijger uit 1927 van Raoh Schorr in hun collectie. Deze was aangekocht op de expositie van de Redfern Gallery in London in 1937 waar hij zijn serie dieren, gemaakt tijdens zijn verblijf in Parijs, voor het eerst tentoonstelde.

Schorr heeft, bij de aankoop aan de Tate Gallery laten weten dat er van de Bengaalse tijger maar 2 exemplaren waren gegoten, dit kwam doordat zijn gieter in Parijs was overleden en de gipsen van de hele serie dierfiguren verloren waren gegaan. Het is onbekend hoeveel exemplaren van de giraf gegoten zijn, maar veel zullen het er niet geweest zijn.

De giraf is aan de binnenzijde van de linker voorpoot met "Schorr" gesigneerd.


Biografie:

Raoh Friedel Schorr , pseudoniem van Fritz Gustav Schorr, (Zwitserland, 1901-1991) was een veelzijdig kunstenaar, hij was beeldhouwer, schilder, keramist, ontwerper en binnenhuisarchitect.

Hij was zeer talentvol en begon zijn opleiding in 1916 op de Alg. Fachschule in Bazel, in 1918 volgde hij ook de beeldhouwklas bij de beeldhouwer Otto Klein (1879-1943).
Van 1922 tot 1924 vervolgde hij zijn opleiding in München aan de Hoffmannschule of Fine Arts, waarna hij in 1924 ook een semester in Genève op de École des Beaux-Arts heeft gezeten.

Hierna vertrok hij naar Parijs om daar aan de Académie de la Grande Chaumière te gaan studeren. Hij woonde en werkte tot 1935 in Parijs.

Naast zijn studie werkte hij ook voor de mode ontwerper René Poiret, die een groot kunstliefhebber was. Daarnaast ontwierp hij ook pruiken voor de Poolse sterrenkapper Monsieur Antoine de Paris (Antoni Cierplikowski). Extravagante pruiken werden ontworpen voor onder andere Sarah Bernhardt, Coco Chanel en vele andere bekende namen. Hij heeft ook gewerkt met René Piguet en Madeleine Vionnet.

Raoh Schorr was zeer thuis in het mondaine en avant-gardistische wereld van de Roaring Twenties in Parijs. Het was in deze periode dat hij zijn naam veranderde in Raoh.

In de tweede helft van de jaren 20 maakte Schorr een serie dierfiguren, die geïnspireerd waren op zijn vele bezoeken aan de Parijse dierentuin, de Jardin des Plantes. Deze serie dierfiguren exposeerde hij in 1937 in the Redfern Gallery, London. Hij was in 1936 verhuisd naar London en vestigde zijn naam als beeldhouwer met deze expositie.

De Tate Gallery heeft toen de Bengaalse tijger uit 1927 aangekocht. De Bengaalse tijger maakt nog steeds deel uit van hun collectie.

In 1937 heeft Raoh Schorr ook een serie dierfiguren ontworpen voor Royal Doulton. Deze zijn zeer gewild onder de kunstverzamelaars.

Maar Raoh Schorr was ook op andere vlakken actief, sinds zijn verhuizing naar London. Hij opende in 1939 zijn eigen studio (Bolton studio) als etaleur, daar creëerde hij interieurdecoraties voor tentoonstellingen en maakte sculpturen voor film en theater. Ook ontwierp hij stoffen. In de Bolton Studio had hij al gauw 12 mensen voor hem werken, ze produceerden porseleinen beeldjes en decoratieve objecten naar zijn ontwerpen. Tot de klanten behoorden Harrods en Elizabeth Arden of Bally.

In de jaren 60 stopte Schorr met het decoreren van etalages en beperkte hij zich tot aquarelleren en boetseren van keramiek.
Zijn werk was geliefd bij de kunstliefhebbers. Zijn werk is te zien geweest op talrijke exposities in Groot-Brittannië en Zwitserland.

In 1988 keerde Raoh Schorr terug naar Zwitserland vanwege zijn hoge leeftijd. Hij woonde tot aan zijn dood in 1991 bij zijn zus en haar gezin.


Literatuur:
- Hildegard Gantner-Schlee; 'Raoh Schorr, 1901-1988, Muttenz-Paris-London, ein Künstlerleben', Lieslal Verlag des Kanton Basel-Landschaft, 1995.
- Ronald Alley, Catalogue of the Tate Gallery's Collection of Modern Art other than Works by British Artists, Tate Gallery and Sotheby Parke-Bernet, London 1981, reproduced p. 675.
- Redfern Gallery London; Exh: Sculptures, Bronzes and drawings of animals by Raoh Schorr' December 1937.
- Catalogue Royal Doulton: 'Animal studies ... Modelled by Raoh Schorr', 1937.


Conditie

Prima


Materiaal:
Brons

Afmetingen:
Lengte: 16 cm (6,3")
Breedte: 16 cm (6,3")
Hoogte: 41 cm (16,14")

Periode:
1925-1930

Herkomst:
Frankrijk

Kunstenaar / atelier:
Raoh Schorr,