Prachtige bronzen danseres die overduidelijk een danseres moet zijn van Theo Vos. De sculptuur is echter niet gesigneerd. Het is een prachtige kleine brons (H. 17,6 cm.), het knappe is de tegenstelling in de textuur en de vormgeving, de scherpe lijnen van de contouren enerzijds, die ook de beweging creëren en het haast vloeibare plastische anderzijds, haast gesmolten, waardoor er een abstracte eenvoud ontstaat. Hetgeen de sculptuur heel krachtig maakt.
De beweging in de sculptuur, de vormgeving met de gestileerde, vloeiende lijnen maken deze sculptuur zeer herkenbaar als het werk van Vos.
Maar ook de vormgeving van de sokkel is hetzelfde als die van zijn andere bronzen danseressen, het patina en de afwerking van de brons komen overeen. Bij deze danseres is het gezicht minder gedetailleerd weergegeven dan bij zijn andere danseressen. Hetgeen in dit geval heel mooi is. Vermoedelijk was deze brons boven op een trofee geplaatst, of maakte ze deel uit van een groter werk. Aan de onderzijde is ook een kleine beschadiging te zien, waarschijnlijk van het tangetje waarmee de brons is losgemaakt. Het zou kunnen verklaren waarom de brons niet gesigneerd is.
Biografie:
Theo (Thomas Andreas) Vos, Groningen 1887- Haarlem 1948)
Beeldhouwer, opleiding aan de Minerva Academie in Groningen. Later ook de Academie in Brussel als leerling van Chr. Rousseau. Daarna werkte hij een periode in Parijs, Keulen en Londen.In 1916 vestigde hij zich weer definitief in Nederland. Vos maakte onder meer vrouw- en kindfiguren, maskers en dierportretten. Vos maakte veel beeldhouwwerken voor projecten, zoals gevelbeelden en -reliëfs, voor Gerrit Jan Rutgers, Willem Kromhout en andere architecten.
Zijn danseressen behoren echter tot zijn bekendste werk, hij werd geïnspireerd door het Symbolisme, waaronder het werk van Jan Toorop en het de Egyptische kunst.
Zijn bronzen danseressen werden meestal gegoten door "De Kroon" in Haarlem of "De Plastiek" in Bloemendaal. Een grote danseres van de Javaanse danseres was speciaal gemaakt voor het interieur van het schip "De Dempo", Dit schip is helaas gezonken.
In 1924-1925 ontwierp hij voor de Duitse porseleinfabrikant Hutschenreuther beeldjes van een luitspeler en een drietal danseressen, met de danseres Gertrud Leistikow als model.
Uitstekend, kleine beschadiging aan de onderzijde, waarschijnlijk doordat men de brons los heeft gemaakt van een sokkel of trofee.
Materiaal:
Brons
Afmetingen:
Hoogte: 17,6 cm
(6,93")
Diameter foot: 6,6 cm
(2,6")
Jaar:
circa 1925
Herkomst:
Nederland
Kunstenaar / atelier:
Theo Vos (att.), ,