Over dit stuk

Prachtig bronzen sculptuur van een ballerina met een zogenaamde ballonjurk uit 1921.
Het is een werk van de Duitse beeldhouwer Hans Erich Conrad von den Driesch, die zich Erich van den Driesch noemde.

De ballerina lijkt wel gesmolten, zo vloeiend is de lijnvoering van deze sculptuur, alleen het gezicht is met groot detail en verfijning weergegeven. De sculptuur is heel gracieus en verstild.

Deze sculptuur is gegoten in Düsseldorf en gesigneerd aan de zijkant van de basis met "Düsseldf. Broncebildgiesserei G.M.B.H." , bovenop de basis staat de signatuur "E.v.d.D. '21".

Biografie:
Erich von den Driesch, geboren in Herzogenrath bij Aken, hij werd eerst koopman en volgde daarna een opleiding tot beeldhouwer bij een van de broers Bernhard en Joseph Küppers in Aken (Aachen).

In 1906 vond een tentoonstelling plaats van de werken van von den Driesch in het Aachener Suermondt Museum.

Hij maakte in eerste instantie veel werken in de stijl van het Historisme, later ging hij ook arbeidersfiguren maken, zoals een staalarbeider of een bronsgieter.
Na WOI verandert zijn stijl, de invloed van de Jugendstil en Art deco is dan duidelijk waarneembaar.

Eind 1914 maakte hij een graftombe voor de familiecrypte van de arts Ferdinand Joseph Laaf op de begraafplaats Burtscheider Heissbergfriedhof, waaronder een groep figuren, die hij baseerde op een van zijn eerdere werken in het kunstinstituut van de Württembergische Metallwarenfabrik (WMF) in Geislingen had gemaakt. Een ander werk op deze begraafplaats is een "zittende vrouwenfiguur" in marmer als onderdeel van een driedelig grafcomplex van de familie Neuss.

Verder is er niet zo heel veel bekend, hij woonde en werkte in Aachen. Er zijn verschillende bronzen bekend van hem die in de jaren 20 zijn gemaakt. Zijn laatst bekende tentoonstelling was in 1920 waar hij meedeed aan een tentoonstelling in het Leopold Hoesch Museum in Düren.

Zijn sterfdatum is onzeker, vermoedelijk is hij al in de jaren 20 gestorven.


Literatuur:
- Hans Wolfgang Singer; "Algemeines Künstler Lexicon, Band 6, Literarische Anstalt Rütten & Loenig, Frankfurt 1922.
- Wikipedia, Duitsland.Conditie

Uitstekend


Materiaal:
Brons

Afmetingen:
Breedte: 21,5 cm (8,46")
Hoogte: 42,5 cm (16,73")
Diepte: 18 cm (7,09")

Gewicht:
5.155 gram (181,84oz)

Jaar:
1928

Herkomst:
Duitsland

Kunstenaar / atelier:
Hans Erich Conrad von den Driesch,